A

Friday, December 2, 2011

Ibu makan anak?? Huh!!


PART 1:

PART 2:
* semoga mereka mendapat hidayah dari Allah s.w.t

Minah salleh kristian nages mendengar Azan

Korang, hari ni hari Jumaat. 
sume org tau Jumaat ialah pengulu segala hari.
baekla.. ni ada video untuk tatapan korang.



Thursday, December 1, 2011

Ada Apa Dengan December 2011?


Horehh.. !!! December is coming! 
Tapi... ada apa dengan disember? 
sebab bulan ni bulan last bg 2011 ke? atau.. sebab besday event ke? atau.. nak pegi holiday ke? atau.. ada santa claus nak dtg ke? atau.. ada salji ke? atau.. aku nak kawin ke? hahaha (byk nye persoalan kan)
Haaa! jawapan nya adalah... syyhhhhh biarkan jadi rahsia kejap.  hihihi
Da sampai waktu tertentu barulah aku bagitau ye.
sbb .. bulan ni aku ada byk event yg xcited² punye!!


tik tok tik tok tik tok tok tik tok tik..
 *x sabar nak bagitau korng nieh. =) 

Wednesday, November 23, 2011

Harimau dah baham garuda

Rasa nye sempat lagi aku nak ucapkan TAHNIAH dan SYABAS kepada team Harimau Muda atas kemenangan Final Sukan SEA 2011. Menang 4-3 sepakan penalti lepas seri 1-1. Sampai hari ni masih lagi terasa kemeriahan kemenangan harimau kita.
Malam ni lak Harimau Muda ada perlawanan dgn Syria untuk sukan Olimpik. Semoga Harimau Muda terus bersemangat dan menang kali untuk game kali ni. hehee..

Okay, pagi ni aku bukak fb (rutin biasa..haha) terbaca 1 post oleh Oh! Tidak - Oh! Apa Sebab Indonesia Kalah Kepada Malaysia? Haaa... cam best x tajuk artikel tu? best kan? Tengok sekali je dah tau best. Aku setuju dengan tulisan artikel tu.
Sebab apa ek Indonesia kalah? Sebab dorg main dengan perasaan yang penuh benci, dendam dan sekawan dengan  nya, memang x dinafikan.

Jom baca :

Sepulang dari kantor kemarin, saya menyaksikan suatu fenomena yang luar biasa, trotoar-trotoar jalan penuh oleh kendaraan bermotor yang diparkir. Si empunya motor asyik nglesot di lesehan pinggir jalan yang dipasang layar tancap. Cafe-cafe penuh dan jalanan lenggang, Garuda muda akan melawan Harimau Malaya. Pertandingan sarat emosi, dendam kesumat dan kebencian. Teriakan-teriakan Malingsia dan Ganyang Malaysia bergema. Warna merah mendominasi pandangan mata, di udara sangat terasa hawa keoptimisan bercampur kebencian pada negeri Jiran. Inilah final impian dimana mayoritas masyarakat Indonesia sangat ingin melihat pasukan Garuda Muda menjungkalkan Harimau Malaya.

Pertandingan pun berlangsung, decak kagum bergumam melihat kecepatan para pemain garuda muda khususnya para pemain-pemain dari pulau Papua. Dan gol cepat pun terjadi, suasana menjadi riuh rendah, teriakan gol bergaung, rasa puas merasuk ke jiwa penonton. Lalu penantian gol kedua pun bergelora, detik demi detik, menit demi menit tapi gol kedua yang ditunggu tak kunjung datang, malah pasukan Harimau Malaysia mampu menyamakan kedudukan. Serangan dari tuan rumah tak berhenti, umpatan dan cacian silih berganti menemani pertandingan. Wasit, hakim garis, pemain, pelatih lawan tak lepas dari hinaan dan umpatan. Hingga beberapa gol yang diciptakan tak mendapat pengesahan makin tinggi tensi permainan makin gemes penonton. Pertandingan normal berakhir, perpanjangan waktu, dan akhirnya adu Tos-tos an dilakukan. Disinilah mental diuji dan Garuda Muda terbukti belum mampu menunjukkan mental juara. Malaysia pulang ke kandang mereka dengan kepala tegak, kalungan medali Sea Games yang dirindukan oleh warga Indonesia selama 20 tahun dibawa ke Kuala Lumpur.

Ada apa sebenarnya? Kenapa Indonesia selalu kalah dengan Malaysia di partai puncak? Banyak yang beranalisis tentang masalah teknis seperti teknik, team work, mental dan lain-lain. Tapi saya mencoba menganalisis dengan cara lain. Kenapa Indonesia tidak bisa mengalahkan Malaysia di GBK? Jawabannya adalah karena motivasi Indonesia untuk menang adalah motivasi kebencian dan dendam. Seperti diketahui benci dan dendam adalah dua energi yang sangat NEGATIF. Maka begitu berkumpul di stadion yang penuh dengan aura kebencian dan dendam energi negatif itu terakumulasi besar sekali. Dan percaya atau tidak energi negatif itu akan menular ke dalam lapangan. Dan permainan pun kacau sekali, ditambah seluruh stadion yang menyumpah serapah i negara lawan. Maka doa yang didasari oleh energi negatif tidak akan sampai dan diterima oleh Tuhan. Justru doa penonton Malaysia yang datang ke GBK dikabulkan. Kenapa? Karena mereka termasuk orang-orang yang teraniaya,sebagai tamu mereka bukannya dihormati tetapi malah disumpah-serapah. Padahal mereka belum tentu salah, maka saat mereka berdoa meminta kemenangan, dengan cepat Tuhan mengabulkan. Doa orang-orang teraniaya lebih makbul.

Oleh karena itu marilah kita luruskan niat, saat pertandingan olahraga tidak perlu membawa kepentingan politik dan membawa kebencian di lapangan. Bertandinglah untuk menghibur, untuk mencapai prestasi karena ingin mengharumkan nama bangsa tanpa menginjak martabat bangsa lain. Bukankah seorang pemenang sejati itu adalah mereka yang “Menang tanpa kesombongan dan kalah tanpa banyak alasan”. (22/11/11)

*Artikel ni dipetik dari Kompasiana. Seorang yang mempunyai pemikiran yang positif dari rakyat Indonesia yang lain.

Saturday, November 19, 2011

Twilight : Breaking Dawn - Part 1

Since dari bulan lepas aku x panas bontot dah bila dapat tau movie Twilight : Breaking Dawn Part 1 nak kuar wayang.. so excited. al maklumlah peminat kipas lipas susah mati Bella and Edward lah katakan. heheehee..
cepat lah datang 24hb November.. x sabar ni nak tgok..

*Oh Edwarddd.. *pengsannn*

Thursday, November 17, 2011

I proud to this man

Assalamualikum.
hi guys, lama x update blog. fuhhhhhh.. bersawang suda.
pagi ni terasa lak nak update blog lepas tgok 1 video ni.
hope lepas tgok video ni, kita jadikan iktibar.


mungkin ada yg menitiskan air mata lepas tgok video ni? sob..sob..sobb..
semoga lelaki ini tabah dalam mengharungi liku-liku hidupnya walau siapa pun dia.

*Nota kaki : bersyukur dengan apa yang dianugerahkan oleh Nya.

Friday, August 26, 2011

Ramadhan Terakhir

Salam Ramadhan buat semua umat Islam yang bakal menyambut Aidilfitri x lama lagi..

smlm episod last cerita Ramadhan Terakhir, lagu "Jangan Lupa Namaku" memang memikat hati aku, syahdu and layan habissssss.

sape yg x sempat tgok cite ni, leh tgok semula kat Tonton.

Wednesday, June 29, 2011

Bapakku - Suka Hati Bapak Aku Lah!!!!!!

Assalamualaikum ... halamak!!!~ ~
agak kasar bunyi entry kali ni kan? 
ini bukan cerita pasal bapa ku .. tp nak gtau pasal kewujudan bapakku fm. hah? apa tu..? 
tu lah dia.. radio internet yang dikendalikan oleh Isma Halil Hamzah and the geng.. ala, yg DJ THR Gegar tu.. x kenal? sbb tu aku nak rekemen kat korang.. 

Ok, jom! korang clik like kat fan page Bapakku.Fm ni dulu .. kasi like ramai²!!! 

Lepas dah like, mesti korang nak dgr siaran nye kan? g kat gambar bawah ni. pastu clik yg ada perkataan besau 'KLIK SINI' tu. 


DONE!!!!...korang dah boleh dgr da. setiap malam khamis ada citer hantu tau, sape yg suke hantu tu leh la dgr story-mory pasal hantu. . .

selamat enjoyyyy!!

Tuesday, June 7, 2011

Hantu Marimar

Oppss.. hantu yg bermaksud kat atas tu bukan la hantu yg betul² tu. erti kata lain nye 'kaki' marimar.. haha. pasal apa? sebb skng ni aku tgh xcited dgn telenovela Marimar yg tgh main kat tv3 skng ni. tp tgok kat tv x best, sbb sejam je dia main.. jadi aku pilih alternatif lain dgn tgok kat tonton.,heee. Kalo tgok kat tonton memang syok la sbb aku boleh tgok dari episode 1 sampai episode skng ni. best..best.. memang layan sentimental sampai air mata mencurah². Korang nak tau? yg paling best giler nye heroin n hero sama cantik sama kacak sama padan. lagi la perasaan teruja nak tgok kan? hohoho. Tido malam skng ni pon x lena sbb kisah Marimar lak bermain dalam kepala otak aku. ♥ Sergio Santibanez n Marimar Aldama (xnak guna nama Bella, sound x best)
nampak menghairahkan, kan?

Yang tutup mata sebelah tu musuh ketat Marimar. 
x sangka lak pompan tu rupanya kakak marimar.

Part ni aku paling suke. they are sooo sweet.
jatuh cinta sekali lagi.. *pengsan


Sweet couple. romantik. hottest couple.. yg best² lah aku bg award kat dorg ni.

Monday, May 23, 2011

Korang dah kahwin

Assalamualikum ..

Kenapa kawin? sbb minggu bulan ni jadual aku full ngan wedding sana sini. terbaru semalm g wedding kawan sekolah kat rawang.. mgu akan dtg pulak kat Jalan Ampang ngan Klang.. mgu lagi 1 lak cousin aku tunang,, minggu seterus nye....? x sure lagi..huhu.

Aku tumpang gumbira sebab sebahagian kawan² aku sudah pun menempuhi alam berumah tangga. New news lak aku dapt tahu kawan yg lagi sorg ni bakal bernikah this friday. Congrats to all my friends.

Selamat Pengantin Baru buat Mahadi & Tasya


Aku jealous nih korang sume dah kahwin.. aku ni bila lagi...? selagi x sampai seru, selagi tu lah aku xkan kahwin. hehee... 

Friday, May 6, 2011

Selamat Hari Ibu

Kepada mama tersayang, akak nak ucapkan Selamat Hari Ibu kepada mama.
semoga mama dianugerahkan kesihatan yang baik dan semoga mama x kuat berleter lagi ye! ngeeeeh.

* akak sayang mama! muahhh!

Friday, April 29, 2011

hari ni ex bf idaman aku kahwin !!

hari ni rasa mcm excited n happy la tersangat sbb ex bf idaman aku dah bergelar husband tp his wife! 
haaaaa jgn terkejut kenapa aku happy sesangt...hihihi. 

nak tengok x siapa ex bf idaman aku tu? nak tengok x siapa yg jadi the bride yang bertuah sesangat tuh ? 
korang jangan terkezut sgt tau bile tgok gambar ni.

haaaaaaaaa .. ni lah dia ex bf idaman aku tu. hihihiii !!
errr. hi will! do u still remember me .. ? haram dia nak ingt aku. erk! memang ler x kenal aku, aku je yg kenal dia. haha.
the bride sangat bertuah. aku pun suke sgt kalo dia jadi princes kate.

kenapa dia?
cube tgok siapa lagi hensome? off course abg lagi kacak dari adik kan?
that;s y ler aku pilih william sebagi ex bf idaman aku. 
tp, kalo harry lagi hansome, sure aku pilih harry. but Harry, im sorry. ngehhhh.

Akhirnya, the sweet couple dah pun menjadi the bride and the groom hari ni. 29.4.2011. Tahniah!~~

uoll are so sweeetttt .. :)


Thursday, April 28, 2011

Kejadian dalam April

heloooo.. kejadian apa yek dalam bulan april ni? apa yek.....  alaaaa, kejadian kelahiran 2 org wanita kat umah aku tu...

15.4.2011 - erk.. ni kategori wanita jugak ke? hehe.. ni lah bday girl. sambut bday yg ke-2 tahun. nama dia wawa, anak sedara kesayang kat umah aku tu. beli la cake sebujik ngan goreng naget skit. beli sekali set bday party tuk dia.

20.1.2011 - birthday mama yg ke-47. bawak family kuar dinner kat keramat.. puas hati sebab sedap. yg paling sedap ialah sate.. hhiihi

亲爱的母亲, ♥
祝福你生日快乐..
身体健康...

我永远爱你 .. 
 ......................................................
Kepada mama tersayang, ♥
Selamat hari lahir..
semoga diberikan kesihatan yang baik...

sayang mama sampai bila-bila ..
.......................................................
Dear lovely mom, ♥
Wish u Happy Birthday..
may be in good health...

love u forever ..
.........................................................

Wednesday, April 6, 2011

PATUT KE TAK PATUT ?


Last week aku pergi interview. Dorang cakap akan call aku untuk confirmkan pasal kerja tu.
Tapi 2-3 hari ni aku terima call dari tempat tu, korang tau apa aku buat???? Aku reject vide kapersky application kat hp aku ni. kiranya aku block no. talipon tempat tu.

Aku block sebab aku xtau nak cakap apa yang aku xnak kerja kat situ... hurmmm... i need new job, tapi........

Hurmmmmm lagi.... ntah la.. biar je lah. kan.

Friday, April 1, 2011

APRIL FOOL - haram bagi islam !?

Jeng jeng jeng... hari ni da masuk bulan APRIL. 1st APRIL org selalu nak 'mengFOOL' kan kawan² kan..
cube korang ingt balik korang ada tak mengFOOL kan kawan² korang masa kecik, masa sekolah, masa dulu atau masa sekarang.. ngeeeh.
Hari ini baru aku dapat sejarah pasal APRIL FOOL.. jom baca. !

Perayaan April Mop yang selalu diakhiri dengan kegembiraan dan kepuasan itu sesungguhnya berawal dari satu tragedi besar yang sangat menyedihkan dan memilukan. April Mop atau The Aprils Fool Day berawal dari satu episode sejarah Muslim Spanyol di tahun 1487 atau bertepatan dengan 892 H. Sebelum sampai pada tragedi tersebut, ada baiknya menengok sejarah Spanyol dahulu ketika masih di bawah kekuasaan Islam.
Sejak dibebaskan Islam pada abad ke-8 M oleh Panglima Thariq bin Ziyad, Spanyol berangsur-angsur tumbuh menjadi satu negeri yang makmur. Pasukan Islam tidak saja berhenti di Spanyol, namun terus melakukan pembebasan di negeri-negeri sekitar menuju Perancis. Perancis Selatan dengan mudah bisa dibebaskan. Kota Carcassone, Nimes, Bordeaux, Lyon, Poitou, Tours, dan sebagainya jatuh. Walau sangat kuat, pasukan Islam masih memberikan toleransi kepada suku Goth dan Navaro di daerah sebelah Barat yang berupa pegunungan.
Islam telah menerangi Spanyol. Karena sikap para penguasa Islam begitu baik dan rendah hati, maka banyak orang-orang Spanyol yang kemudian dengan tulus dan ikhlas memeluk Islam. Muslim Spanyol bukan hanya beragama Islam, namun mereka sungguh-sungguh mempraktekkan kehidupan secara Islami. Mereka tidak hanya membaca Al-Quran tapi juga bertingkah laku berdasarkan Al-Quran. Mereka selalu berkata tidak untuk musik, bir, pergaulan bebas, dan segala hal yang dilarang Islam. Keadaan tenteram seperti itu berlangsung hampir enam abad lamanya.
Selama itu pula kaum kafir yang masih ada di sekeliling Spanyol tanpa kenal lelah terus berupaya membersihkan Islam dari Spanyol, namun mereka selalu gagal. Telah beberapa kali dicoba tapi selalu tidak berhasil. Dikirimlah sejumlah mata-mata untuk mempelajari kelemahan umat Islam di Spanyol. Akhirnya mata-mata itu menemukan cara untuk menaklukkan Islam di Spanyol, yakni pertama-tama harus melemahkan iman mereka dulu dengan jalan serangan pemikiran dan budaya.
Maka mulailah secara diam-diam mereka mengirim alkohol dan rokok secara gratis ke dalam wilayah Spanyol. Musik diperdengarkan untuk membujuk kaum mudanya agar lebih suka bernyanyi dan menari ketimbang baca Quran. Mereka juga mengirim sejumlah ulama palsu yang kerjanya meniup-niupkan perpecahan di dalam tubuh umat Islam Spanyol. Lama-kelamaan upaya ini membuahkan hasil.
Akhirnya Spanyol jatuh dan bisa dikuasai pasukan Salib. Penyerangan oleh pasukan Salib benar-benar dilakukan dengan kejam tanpa mengenal peri kemanusiaan. Tidak hanya pasukan Islam yang idbantai, juga penduduk sipil, wanita, anak-anak kecil, orang-orang tua, semuanya dihabisi dengan sadis.
Satu persatu daerah di Spanyol jatuh, Granada adalah daerah terakhir yang ditaklukkan. Penduduk-penduduk Islam di Spanyol (juga disebut orang Moor) terpaksa berlindung di dalam rumah untuk menyelamatkan diri. Tentara-tentara Kristen terus mengejar mereka.
Ketika jalan-jalan sudah sepi, tinggal menyisakan ribuan mayat yang bergelimpangan bermandikan genangan darah, tentara Salib mengetahui bahwa banyak Muslim Granada yang masih bersembunyi di rumah-rumah. Dengan lantang tentara Salib itu meneriakkan pengumuman, bahwa para Muslim Granada bisa keluar dari rumah dengan aman dan diperbolehkan berlayar keluar dari Spanyol dengan membawa barang-barang keperluan mereka. Kapal-kapal yang akan membawa kalian keluar dari Spanyol sudah kami persiapkan di pelabuhan. Kami menjamin keselamatan kalian jika ingin keluar dari Spanyol, setelah ini maka kami tidak lagi memberikan jaminan! demikian bujuk tentara Salib.
Orang-orang Islam masih curiga dengan tawaran ini. Beberapa dari orang Islam diperbolehkan melihat sendiri kapal-kapal penumpang yang sudah dipersiapkan di pelabuhan. Setelah benar-benar melihat ada kapal yang sudah dipersiapkan, maka mereka segera bersiap untuk meninggalkan Granada bersama-sama menuju ke kapal-kapal tersebut. Mereka pun bersiap untuk berlayar.
Keesokan harinya, ribuan penduduk Muslim Granada yang keluar dari rumah-rumahnya dengan membawa seluruh barang-barang keperluannya beriringan jalan menuju pelabuhan. Beberapa orang Islam yang tidak mempercayai tentara Salib bertahan dan terus bersembunyi di rumah-rumahnya. Setelah ribuan umat Islam Spanyol berkumpul di pelabuhan, dengan cepat tentara Salib menggeledah rumah-rumah yang telah itinggalkan penghuninya. Lidah api terlihat menjilat-jilat angkasa ketika para tentara Salib itu membakari rumah-rumah tersebut bersama orang-orang Islam yang masih bertahan di dalamnya.
Sedang ribuan umat Islam yang tertahan di pelabuhan hanya bisa terpana ketika tentara Salib juga membakari kapal-kapal yang dikatakan akan mengangkut mereka keluar dari Spanyol. Kapal-kapal itu dengan cepat tenggelam. Ribuan umat Islam tidak bisa berbuat apa-apa karena sama sekali tidak bersenjata. Mereka juga kebanyakan terdiri dari para perempuan dan anak-anaknya yang masih kecil-kecil. Sedang tentara Salib itu telah mengepung mereka dengan pedang terhunus.
Dengan satu teriakan dari pemimpinnya, ribuan tentara Salib itu segera membantai dan menghabisi umat Islam Spanyol tanpa perasaan belas kasihan. Jerit tangis dan takbir membahana. Dengan buas tentara Salib terus membunuhi warga sipil yang sama sekali tidak berdaya.
Seluruh Muslim Spanyol di pelabuhan itu habis dibunuh dengan kejam. Darah menggenang di mana-mana. Laut yang biru telah berubah menjadi merah kehitam-hitaman. Tragedi ini bertepatan dengan tanggal 1 April. Inilah yang kemudian diperingati oleh dunia Kristen setiap tanggal 1 April sebagai April Mop (The Aprils Fool Day).
Bagi umat Islam April Mop tentu merupakan tragedi yang sangat menyedihkan. Hari di mana ribuan saudara-saudaranya seiman disembelih dan dibantai oleh tentara Salib di Granada, Spanyol. Sebab itu, adalah sangat tidak pantas jika ada orang Islam yang ikut-ikutan merayakan tradisi ini. Sebab dengan ikut merayakan April Mop, sesungguhnya orang-orang Islam itu ikut bergembira dan tertawa atas tragedi tersebut. Siapa pun orang Islam yang turut merayakan April Mop, maka ia sesungguhnya tengah merayakan ulang tahun pembunuhan massal ribuan saudara-saudaranya di Granada, Spanyol, beberapa abad silam.

Aku amat² jarang sekali nak mengFOOL kan kawan². baik kan aku? hahaha. Jadi mulai April akan datang, aku tak nak dah mengFOOL kan sesapa. 


artikel ni aku amek dari sini lah.

Wednesday, March 30, 2011

tolong org yang mintak tolong - tp aku ada rasa terkilan ckit

Entry ni aku nak citer pasal kejadian malam tadi..

Time : 8.15 pm mcm tu la
Lokasi : Luar pagar Food Court Gaint Batu Caves

Waktu tu aku dah duk dalam kete.. siap2 nak blah. Tetibe datang kelibat seorang pemuda cina yang sedang berjalan kaki menghampiri kereta aku.. cina tu siap pakai helmet lagi. aku pun turun kan cermin kereta. Rupanya dia nak mintak tolong..nak mintak duit RM7 nak isi minyak motor. Motor dia ada kat petronas sebelah Gaint kot (rasa aku lah). Dia cakap dia dari PJS seksyen berapa ntah.. nak ke mana pun aku tak dengar sangat apa dia cakap tadi. Yang aku dengar dompet dia ilang or jatuh or kene ragut... (lagi sekali aku x berapa dengar atau kata lain, aku x berapa clear apa dia cakap kan) ngeeee.. yang aku pasti dia nak mintak tolong nak isi minyak motor dia..Keadaan dia masa tu macam orang baru lepas berlari. maybe dia penat tolak motor kot.. aku pun xnak tanya banyak, kesian lak kat org tu kalau aku tanya banyak2. aku boleh kategorikan org tu berada di dalam keadaan kecemasan. Aku paham macam mana rasa bila dompet kita tak ada dengan kita, nak2 bila kita tengah terdesak. macam orang cina tadi kan..Jadi aku pun bagi la dia RM7 macam yang dia mintak tadi. Lepas aku bagi dia duit tu dia tanya aku mana balai polis yang terdekat, lepas aku da gtau direction.. dia pun blah sambil ucapkan terima kasih...Kesian aku tengok keadaan dia. Jalan pun dah tak betul, nampak sangat dia penat..jauh sangat berjalan kaki kot.

Kenapa aku Terkilan..?

Aku terkilan sebab aku bagi dia RM7 jeeeeee... actly kalau boleh aku nak bagi lebih sikit la kat dia..RM10 ke... tapi keadaan aku masa tu pun tak mengizinkan aku berbuat demikian. Terkilan lah rasa sampai nak tidur pun asyik teringat kejadian tadi je. Harap2 cina tadi tu dah selamat sampai rumah.

Aku masih lagi terkilan niieeee... sebab belum dapat gaji lagi ni..... uuwaaaaa..Boossss, nak $$$$ !!  @_@

Thursday, March 24, 2011

Earth Hour - Sila Matikan Lampu

Semua penduduk yang bernama manusia di muka bumi planet tercinta di sarankn utk berblackout atau erti kata lain, bergelap selama 60 minit bersamaan 1 jam bermula pada 8.30pm - 9.30pm. Bukan hari² tauuu... tapi pada 26hb Mac 2011 (Sabtu) akan datang nanti.
Urmm aku pernah padamkan lampu bilik asrama masa belajar kat ciast dulu. Hehehee.. konon ikut seruan la kan. Yang pelik nya, bilik aku je yang padamkan segala lampu masa tu.. bilik² yang lain .... ??? -urrmmm..- Mayb kawan² yang lain tak tau kot ada kempen ni. =)

Pic dari Dr. Google

Ni lak gambar sambutan Earth Hour kat KLCC.

Nak tau lebih pasal Earth Hour ni, CLIK SINI

Friday, March 11, 2011

inilah jadinya

Assalamualaikum korang .. 

Hari ni hari Jumaat.

Hari ni... aku xde mood.. 
Sedang geram dan bengang.. maka inilah jadinya
.......
 .....................................................
.........................................................
.......................................................................
.........................................................
..........................
....................
...............
..........................................
....................
.................................
........
..
..
.
.
.
.
Sabar ye gorila... jgn nyampah²

Thursday, March 10, 2011

sapa pernah kene saman dgn DBKL ?

Assalamualaikum .. hai korang .. 
Td aku terbaca post kat fb abg senior sekolah aku pasal saman DBKL.
Korang pernah kene saman Traffik DBKL tak .. ? Aku ...? mestilah pernah.. hihi..
Aku start ada saman sejak tempat parking berbayar yg aku selalu park tu dah ditutup untuk tujuan pembangunan.. So, dari situ lah aku ikut mana org ada org parking, aku pun parking jugak..hihi.
Bukan xnak park kat kotak parking DBKL tuh.. masalahnya parking dah full! kalu ada pon aku mana ada syiling nak sedekah kat mesin tiket tu.. kannn. Leceh la syiling² nih. ^_*
Kadang tu sehari 2 kali aku dpt surat cinta saman dr DBKL.. memula dpt saman tu memang la gelabah. siap g byr tu.1 saman RM50.00.. 2 saman dah RM100.00. kalu bayar 14hari dari tarikh saman dapat le diskaun.. RM50.00 utk 2 saman tu. Tu masa 1st time kene saman. Tapi skang ni dah x takut daaaaa...tutup sebelah mata je. hahaha (tp kadang tu risau gak kot sangkut masa nak renew roadtax). Tak takut sbb ramai kawan² ckp xde apa² tindakan pun dari DBKL. Even pakcik jiran aku yg keje DBKL (keje tarik kereta) pun ckp xyah bayar pun xpe, DBKL x buat apa². Tapi sejauh manakah kebenaran kata² mereka..? Mana tau kannn kot 1 hari nnt time nak apply apa² ngan DBKL sangkut ke.... wuwuuuuu.

Korang pun nak cek gak ... ? Ni link dia .. SURAT CINTA.
Aku masih ada lagi 5 hutang dengan DBKL. Sekian.

Wednesday, March 9, 2011

yayayyy !!

Assalamualaikum semua 

Setelah beberapa minggu selepas aku change url blog aku ni.. aku sedeh, gelabah dan penat setting itu ini semata² nak gadgets Follower aku muncul semula. Asyik kuar mcm ni je.. 
Tanya member aku dia pun xtau nape jadi mcm ni dan xtau mcm ne nak pulihkan balik gadgets follower ni. Wuuuwuuuuuu ... sedih tauuuu .. 
Puas aku search google mcm ne nak slovekan problem nih.
Dan hari ini... aku dah jumpa DAN dah tau kenapa jadi mcm kat atas tu.
Aku jumpa nieh dan ini. Follow je step tu.. dan ini lah hasinya .
Tadaaaa.... !!!
Ni ler hasilnya ... suke nyeee happynyeeee 

Hikhik .. follower aku x ramai pun. baru nak jinak² la katakan..
Koranggg.. jadi la follower aku ye.. (plis..plisss..) hehe..hehe.

Tuesday, March 8, 2011

DAPAT BERITA X BEST :(

Aku dapat sms dari BFF schoolmate aku.  


Terperanjat giler aku baca sms dia.. sorg lgi BFF a.k. schoolmate aku masok spital. xtau sakit apa..
ingat kalo sempat ni nak g lawat dia jap la.. kene tahan kat GH..
Apepun... aku doakan bff aku baik² aje...

WOMAN'S DAY !


Selamat Hari Wanita kepada sesapa yg merasakan dirinya wanita.. Eh ada ke yg x angap dirinya wanita? ^_*

Monday, March 7, 2011

SOALAN JAWAB

Jawab dulu sebelum tgk jawapan Abu… 


Seorang guru, Cikgu Murni (Umur: 22) menghadapi masalah dengan salah seorang muridnya (Abu). Lalu guru ini bertanya kepada murid tersebut : "Apa sebenarnya masalah awak, Abu?"


Lalu Abu menjawab, "Saya terlalu cerdik untuk berada di darjah 4, kakak saya menduduki UPSR dan saya lebih cerdik dari dia, maka saya seharusnya berada di tempat yang sama juga!".


Cikgu Murni dah tak tertahan. Dia bawa Abu ke pejabat pengetua. Sementara Abu menunggu di ruang tamu, Cikgu Murni terangkan keadaan tersebut kepada pengetua. Pengetua mengatakan yang dia akan berikan ujian kepada Abu dan jika Abu gagal menjawab, maka Abu harus kekal di darjah 3 dan berkelakuan baik. Abu dibawa masuk ke pejabat Pengetua dan Cikgu Murni terangkan pada Abu dan Abu bersetuju untuk ambil ujian yang akan diberikan.

Pengetua:  Apa 3 x 3?

Abu:  9

Pengetua:  Apa 6 x 6?
Abu:  36

Pengetua terus bertanyakan soalan2 berdasarkan tahap pencapaian murid2 UPSR dan si Abu mampu menjawab tiap soalan yang diberikan. Lalu pengetua memandang Cikgu Murni dan berkata, "Saya rasa murid ini sepatutnya berada di darjah 6", Lalu Cikgu Murni berkata pada pengetua, "Saya ada soalan saya sendiri, boleh tak saya ajukan pada Abu?". Pengetua dan Abu bersetuju.


Cikgu Murni:  Apa yang lembu ada 4 di badan, tapi saya cuma ada dua?

Abu:  (berfikir) Kaki

Cikgu Murni: Apa yang ada di dalam seluar kamu tapi tidak pada seluar saya?

Abu:  Saku

Cikgu Murni:  Apa yang bermula dengan huruf "K" akhir dengan "A", ianya berbulu, berbentuk oval, nyaman dan mengandungi lapisan nipis keputihan?

Abu:  Kelapa

Cikgu Murni:  Apakah yang masuk keras dan berwarna "pink", bila keluar lembik dan melekit?

Mata Pengetua terbuka luas dan sebelum sempat dia menahan, si Abu terus menjawab.

Abu:  Gula-gula getah (Bubblegum)

Cikgu Murni:  Apa yang mereka lakukan, lelaki secara berdiri, wanita secara duduk dan anjing secara tiga kaki?

Mata Pengetua sekali lagi terbuka sangat2 luas dan sebelum dia sempat hendak menahan si Abu terus menjawab.

Abu:  Bersalaman

Cikgu Murni:  Baik, sekarang saya akan ajukan soalan berbentuk siapakah saya, okay?

Abu:  Baik Cikgu

Cikgu Murni:  Awak memasukkan batang kedalam saya. Awak ikat saya untuk saya berdiri. Saya kebasahan sebelum awak.

Pengetua kelihatan resah dengan soalan yang diajukan oleh Cikgu Murni.

Abu:  Khemah

Cikgu Murni:  Jari memasuki saya. Awak menggesel-gesel saya bila awak teringatkan saya. Lelaki idaman akan mendapat saya dahulu.

Pengetua semakin resah dan tidak selesa. Lantas terus meneguk segelas Nescafe 3in1.

Abu:  Cincin perkahwinan


Cikgu Murni:  Saya ada bermacam-macam saiz. Bila saya sakit saya akan meleleh. Bila saya keluar, banyak tisu yang akan digunakan. Bila awak hembuskan saya, akan berasa lega.

Sekali lagi pengetua rasa amat resah dengan soalan yang di ajukan oleh Cikgu Murni dan ingin membantah, tapi si Abu mendahuluinya.

Abu:  Hidung

Cikgu Murni:  Saya batang yang keras. Hujungnya tajam. Saya akan datang dan masuk dengan lajunya.

Abu:  Anak panah

Cikgu Murni:  Sekarang saya akan ajukan soalan dalam Bahasa Inggeris, okay?

Abu:  Okay

Cikgu Murni:  What word starts with a 'F' and end in 'K' that means lot of heat and excitement?

Abu:  Firetruck

Cikgu Murni:  What word starts with a 'F' and ends in 'K' & if you dont get it you have to use your hand.

Abu:  Fork

Cikgu Murni:  What is it that all men have one of. It's longer on some men than on others, the pope does not use his, and a man gives it to his wife after they are married?

Abu:  Surname

Cikgu Murni:  What part of the man has no bones but has muscles, lots of veins and loves pumping?

Abu:  Heart


Pengetua menghembuskan nafas kelegaan bila mendengar jawapan yang diberikan oleh si Abu, lantas berkata"Baik hantar murid ini ke Universiti Malaya; jawapan yang saya fikirkan semuanya salah".

P/s: Jika jawapan anda semua salah, anda adalah sama spesies dengan pengetua yang mempunyai pemikiran kuning.... Muahahaha!!!~~~~


PIJAT YANG BEDEBAH !!

aaRRGGGhhhh!!! aku tension betul  ngan pijat-pijat yg telah membiak kat dlm umah aku tu. 
masok mana² bilik mesti ada pijat even kat ruang tamu. Kat bilik air je yg xde pijat.. hihihi
habis kaki tangan aku gatal².. merah².. berparut² (sbb bile da gatal aku garu) .. 
ini bukan gamba aku.. pic dr Dr. Google
mcm ni la rupenya bile aku garu gatal² kat kaki tangan aku ni

rasanya dekat setahun da kot family aku kene serang ngan makhluk pijat ni..
masa mula² kene x tau pasal apa kaki tgn ni gatal, aku pegi jmpe doc takut la ada bakteria ke.. ruam ke..
 sampai aku kene inject kat bontut.  
3 kali pas g jmpe doc baru la tau apa punca kaki tgn sume ahli dlm umah aku tu gatal²..tergaru sana sini..
mcm² da aku buat.. tumbuk serai, tabur ngan serai, spray guna bygon, serbuk bunuh serangga yg jual kat pasar mlm tu.. jemur tilam..
tak mati² gak pijat ni..
aku tension laaaaaaaa bedebah!!

Korang tau x mcm mana nak bunuh makluh bedebah ni..? makhluk ni isap darah.. busuk giler lak tu.. 
sapa yg x tau rupe pijat tu mcm ni le rupe makhluk bedebah tu.. 
Makhluk bedebah ! a.k.a PEPIJAT

Nyah lah kau dari rumah aku bedebah .. !

ayah aku cakap kalo bunuh guna ubat racun pest control pon leh gak.. kat hardware ada jual .. 

DIKALA INI

Ingin aku memberitahu bahawasanya 
Dikala ini ...... aku ...... sangat sangat sangat sangat BOSAN!!!
Dok opis sesorang je ni... aiihhh. xde teman bersembang..
hanya hati menjadi peneman .. 
keje pon tgh xde, tgh tgu lawyer call kasi a/e no. je ni. draft sume da settle.
aiihh.. kalo ada sofa dlm opis ni memang aku akan duduk mcm ni....
pic Dr. Google

Friday, March 4, 2011

SAYA SEDANG LAPAR

krakkk kruukkk krakk kruukkkk
eh bunyik apa tu...? itulah bunyit perut saya sedang berkeroncong..
lapar gilerrrrrrr nii... td x lucnh, pagi makan meehun jekk..
pic dari Dr. Google

tapi xde la lapar tahap gaban mcm ni =)

BELALANG ke PELESIT ?

Assalamualaikum dan hye everyone..!!

Pagi td aku beli sarapan kat foodcourt umah aku tu, selalu aku beli kat makcik kedai no.9 tu..
masa tengah tunggu dia serve customer lain, mata aku pu melilau la tgok sana sini..heheeh
pastukan...OMG! aku ternmpak ada seekor belalang yg saiz dia agak besar gak la..kaler coklat. tp belalang tu da mati la. aku ternampak kat meja tmpt msak roti canai kedai sebelah makcik tu. Dan belalang tu dihalakan ke arah kedai makcik yg aku beli sarapan tuh. Apakahh motif jiran kedai makcik tu..? urrmmm muskil... pastu aku tye la makcik tu apa benda alah nye. makcik tu pun xtau sama ada itu belalang biasa or pelesit. dan makcik tu gtau aku.. ada lagi 2 kedai yg ada binatang tu jugak.. tp megikut firasat aku, mesti benda x elok tu kan.kan. kalo x buat apa nak bela belalang yg da mati.

Actually makcik tu da lama x niaga, sbb ada org xnak dia niaga. kire ada org buat dia laa..
apa la manusia ni.. sesama Islam pun jatuhkan. pasal bisnes n x puas hati, macam² org leh buat sekarang ni.

kepada makcik kedai no.9, i tetap suke nasi n lauk u... i akan setia jadi pelanggan setia u (walaupun i da lama x beli kat u) haha. Kesian makcik tu..

Ni ler gambar dia..









sarapan yg aku beli kat mak cik tu .. :p

Thursday, March 3, 2011

GURUH + HUJAN

Petang ni aku terdengar bunyik guruh.. Yaa... itu petanda nak hujan..
dah memang hujan ponnn.. hope xde la lebat sgt
aku takut balik or jalan² waktu hujan lagi² kalo hujan lebat.
sebab bile aku drive aku xkan nmpak jalan... maklumlah..rabun~~ hehe
viper pulak buat hal..
arrgghhh! semoga perjalan pulang aku hari ni tidak berlaku apa²..
semoga selamat sampai, Jasmeen.

*p/s : dah le ptg ni da janji ngan buah hati nak teman dia g pejabat pos..

KENYANG SAMPAI SEKARANG

Td lunch makan Nasi Ayam KFC je.. alaa yg seketul ayam tu je...
tp kenyang sampai sekarang (3.45pm) .. perut pun buncit lagi ni.. hahha~~
apa pun aku bersyukur sbb aku masih lagi dpt menikmati rezeki Allah daripada
mereka yg x dpt nikmat makan dari Allah ini .. 
 pic dari Dr. Google 

Wednesday, March 2, 2011

Nama bunga ku MELATI

smlm aku ngan kwn² aku terfb tentang nama bunga.. ngada lak dia nak tukar memasing pakai nama bunga.. so sempena dgn nama aku sendiri iaitu Jasmeen.. aku nak guna nama dlm bahasa melayu lak. Bunga Jasmine dlm bahasa melayu adalah Melur. tp search punya search ada lagi 1 nama glamer bunga Jasmine ni.. iaitu Melati.. haha. aku xnak guna nama Melur! aku nak guna nama Melati.. haa.. terasa lah klasik ckit ngan nama tu..
hahaha~ aku suke nama Melati. !